Muhasebe ve Finansman Alanı

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI

Muhasebe ve Finansman alanı altında yer alan dalların yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Alanda mesleğinin gerektirdiği ticari işletmelerinin faaliyetlerine ait belgelerin tasnif, kayıt, dosyalama ve arşivleme işlemlerini bilgisayar ortamında yapma yeterliliklerini kazandırmaya yönelik, eğitim öğretim verilmektedir.

ALANIN AMACI

Muhasebe ve Finansman alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerinin sağlık durumu, Muhasebe ve Finansman alanı altında yer alan mesleklerinin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI

Muhasebe ve Finansman alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda;

1.      Finans, muhasebe ve dış ticaret gibi ticari faaliyeti olağan her türdeki kurum/kuruluşlar,

2.      Muhasebe, muhasebe ve mali müşavirlik, yeminli mali müşavirlikler,

3.      Şirket ve işletmelerinin muhasebe birimleri vb. yerlerde çalışabilirler.

EĞİTİM ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1.      Program, mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve mesleki ve teknik eğitim öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.

2.      Programın uygulanması için Muhasebe ve Finansman alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınıf Yönetmeliğine göre çeşitli ölçme araçları kullanılarak öğrencilerin değerlendirilmesi esastır. Buna göre;

1.      Dersin altındaki modüllerin işlenişi sırasında kazandığı yeterlilikler

2.      Okulda ,işletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilerek öğrencilerin dersteki başarısı belirlenir.

YATAY DİKEY GEÇİŞLER

Program;geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.

1.      Alan dalda sertifika belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

2.      Diplomaya almaya hak kazanan öğrenci, Muhasebe ve Finansman alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME

1.      Mezun olan öğrenciye alanda7 dalda diploma verilir.

2.      Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3.      Öğrenciye programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik programı ile aynı yeterlikleri kanan kişilere eş değer belge verilir.

4.      Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ

1.      Alan programının toplam eğitim süresi 9. Sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

2.      Eğitim süresinin okul,işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Muhasebe ve Finansman  Alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

ÖĞETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Modüler öğretime yönelik ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.

1.      Öğretmenler öğrencilere rehberlik ederler.

2.      Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvik ettirilir.

3.      Öğrencilerin aktif olması sağlanır.

4.      Öğrenciler araştırmaya yönlendirilir.

5.      Öğrenciler kendi kendilerine değerlendirilir.

6.      Öğrencilere yeterlik kazandırmaya yöntem ve teknikler uygulanır

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR

Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam imkanları ve planlama konularında, çevredeki üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, muhasebe büroları, vergi daireleri, Sosyal güvenlik kuruluşları, belediyeler, il özel idareler, ticaret ve sanayi odaları, İŞKUR, meslek odaları bakanlıklar,SPK,KOBİ ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

Programın sonunda seçtiği dala yönelik öğrenci

1.      Alanındaki ortak temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.

2.      Muhasebe ve Finansman alanının temel yeterliliklerini sahip olabileceklerdir.

3.      Dalın gerektiği işleri yapabilecektir.

4.      Dalın gerektiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

MEZUN OLAN ÖĞRENCİLERİN OKUYABİLDİKLERİ FAKÜLTE BÖLÜMLERİ

1.      Bankacılık ve Finans